Boeken

Recensie | Tot onze wegen scheiden – Emma Anna

Algemene info
Titel: Tot onze wegen scheiden
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Voor het eerst verschenen: 2020
Auteur: Emma Anna
Aantal pagina’s: 322
Genre: New Adult, Romance

Waar gaat het over? 
De eenentwintigjarige Ada woont al haar hele leven in het strenggelovige dorpje Breesden. Wanneer ze een paar weken voor haar huwelijk voor haar studie in Roosendaal moet zijn, ontmoet ze door omstandigheden de jongere Belen, zoon van een Griekse restauranteigenaar. Ze krijgt een baantje als serveerster aangeboden en hoewel ze weet dat haar ouders het nooit zouden goedkeuren, zegt ze ja.

Ada probeert krampachtig haar twee verschillende levens gescheiden te houden tot de grote dag. Vanaf dan zal ze de rol van plichtsgetrouwe echtgenote moeten spelen. Maar naarmate die dag dichterbij komt, trekt ze meer en meer naar Belen toe. Er ontstaat een oprechte en open vriendschap; iets wat ze nog nooit eerder heeft ervaren.

Ada begint te beseffen dat de waarden en normen die ze haar hele leven al met zich meedraagt door Belen in gevaar komen, maar hem en zijn vrije leven loslaten is niet gemakkelijk als ze diepere gevoelens voor hem krijgt. Kan ze een andere weg inslaan als ze tegelijkertijd bang is voor de mensen die haar zouden moeten beschermen?

Mijn mening
Toen ik las dat het over een strenggelovig iemand zou gaan, zette ik dit boek gelijk op mijn lijstje. Dit soort verhalen vind ik namelijk altijd ontzettend interessant. Eenmaal begonnen in dit boek werd ik er gelijk helemaal ingezogen. En dat wil wat zeggen, want toen ik begon had ik namelijk een bad mental health day en dan moet je van goede huize komen wil je mijn concentratie vast houden! Je begint met dat Ada in Roosendaal is voor haar studie, wat haar ouders niet weten. Haar ouders weten niet dat het filiaal in Middelburg gesloten is en Ada houdt nog steeds de schijn op dat ze in Middelburg studeert. Maar dan loopt ze ineens tegen het probleem aan dat er ineens geen saldo meer op haar rekening staat en ze zal toch naar huis moeten… Niet wetende wat ze moet doen belandt ze in het Griekse restaurant Mythos, waar ze Belen leert kennen. En vanaf dan kun je niet meer stoppen met lezen….

Je leert Ada kennen en ook de gemeenschap waarin ze zich bevindt. De normen en waarden waarmee ze is opgevoed komen aan bod en je komt te weten dat ze nogal geïsoleerd is opgevoed. Mensen die niet tot de gemeenschap behoren worden als ‘slecht’ bestempeld. Heel heftig dus! En dan haar man, waarmee ze moet trouwen. Haar vader wil dat ze met hem trouwt, ook al is hij 10 jaar ouder dan haar en al eens gescheiden (scheiden is een zonde). Het is de zoon van de oude dominee, dus een gerespecteerd man. Maar hoe meer ze met Belen en zijn familie omgaat, hoe groter haar twijfels worden omdat ze ziet dat het ook anders kan. In het restaurant voelt ze zich een totaal ander persoon. Kortom haar leven komt op z’n kop te staan.

Hoe het verder loopt en wat er allemaal gebeurt verklap ik natuurlijk niet, daarvoor moet je zelf het boek lezen. Maar wat ik wel kan vertellen is dat ik zowel heb moeten huilen als moeten lachen om dit boek. Ook haalden de gebeurtenissen soms het bloed onder mijn nagels vandaan, terwijl het me op andere momenten weer liet smelten. Belen heeft mijn hart gestolen en is nu mijn nieuwe bookish boyfriend. (Lang geleden dat ik op die manier over een fictief personage dacht haha!)

Dit boek is een rollercoaster aan emoties.

Een puntje wat mij opviel is dat Ada haar gedachten niet altijd goed pasten bij het plaatje van een keurig strenggelovig meisje. Ze dacht vaak dingen met o.a Jezus erin vermeld in negatieve zin (zoals vooral ongelovigen het zouden gebruiken) en dat vond ik niet bij haar passen als gelovig meisje. Ik moest namelijk terugdenken aan mijzelf toen ik nog middenin het Christelijke geloof stond en toen dacht ik echt niet op die manier. Het was bij mij altijd het woord ”jeetje” om de heftigheid uit te drukken. En vloeken was uiteraard uit den boze. Dus dat vond ik wel even een puntje wat het gevoel van geloof een beetje verzwakte naar mijn inziens. Voor de rest is het prachtig om te zien hoe meerdere personages in het boek een karakterontwikkeling doormaken. Dat maakt het verhaal extra sterk en geeft het boek een diepere laag.

Ik heb in ieder geval genoten van dit boek en ik raad het zeker aan als je van romantische boeken met een diepere laag houdt. En hoewel het boek een serieus onderwerp heeft, is er ook genoeg humor in te vinden, zodat het niet een te zwaar verhaal wordt.

Lots of love,
Floor Flawless

* Dit artikel bevat een exemplaar opgestuurd door de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Tagged , , ,

1 thought on “Recensie | Tot onze wegen scheiden – Emma Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.