Boeken

Recensie | The Ant Colony – Jenny Valentine

Algemene info
Titel: The Ant Colony
Uitgeverij: HarperCollins
Voor het eerst verschenen: 2009
Auteur: Jenny Valentine
Land van herkomst: Amerika
Aantal pagina’s: 224
Genre: Jeugd
Leeftijd: 9+

Waar gaat het over?
Number 33 Georgiana Street houses many people and yet seems home to none. To runaway Sam it is a place to disappear. To Bohemia, it’s just another blip between crises, as her mum ricochets off the latest boyfriend. Old Isobel acts like she owns the place, even though it actually belongs to Steve in the basement, who is always looking to squeeze in yet another tenant. Life there is a kind of ordered chaos. Like ants, they scurry about their business, crossing paths, following their own tracks, no questions asked.

But it doesn’t take much to upset the balance. Dig deep enough and you’ll find that everyone has something to hide… 

Mijn mening
Gezien ik wil gaan proberen Engels te gaan lezen dit jaar, vond ik het wel een goede stap om daarmee te beginnen door middel van een audioboek. The Ant Colony was mijn eerste keus op dat moment. Een jeugdboek dat zich afspeelt in Londen, Engeland.

We lezen vanuit twee perspectieven: Sam en Bohemia. Sam is 17 jaar en is weggelopen van zijn ouders. Hij zoekt zijn heil in de grote stad, in de hoop opnieuw te kunnen starten. Bohemia, een meisje van 10, is voor de zoveelste keer samen met haar moeder verhuisd. Sam en Bohemia komen in hetzelfde appartementencomplex te wonen samen met onder andere de oude vrouw Isobel en haar hond Doormat en de eigenaar van het complex Steve die in de kelder van het gebouw woont. Het leven in dat gebouw is een georganiseerde chaos. Sam vergelijkt het met een mierenkolonie. Maar er is niet veel nodig om de balans te verstoren, want iedereen heeft wel iets te verbergen… Wat voor geheim draagt Sam met zich mee en waarom verdwijnt Bohemia?

Het is vanaf het begin al duidelijk dat Sam wegloopt voor zijn problemen, maar lange tijd heb je geen idee wat de reden ervan is. Dit komt tegen het einde van het boek pas aan bod. Hij wantrouwt iedereen en is zoveel mogelijk alleen, nou ja, zolang het hem lukt, want Bohemia wil vaak met hem spelen. Bohemia is erg naïef, Ze denkt dat ze oud genoeg is om voor zichzelf te zorgen, terwijl ze nog maar een kind is. Ze gaat niet naar school en heeft zelfs geen kleren die haar fatsoenlijk passen. Haar moeder kijkt nauwelijks naar haar om.

Bohemia laat de hond van Isobel graag uit en Isobel ontfermt zich op haar beurt maar al te graag over Bohemia. Ze heeft medelijden met het kind. De spanning neemt toe naarmate Bohemia wegloopt. De anderen in het complex hebben geen idee waar ze zou kunnen zijn of wat er is gebeurd. Zullen ze haar nog terug zien? Jij als lezer weet maar al te goed wat er aan de hand is, omdat je op dat moment ook nog steeds doorleest vanuit het perspectief van Bohemia. Dus terwijl iedereen in het complex in paniek is, lees jij wat Bohemia uitspookt.

Het boek laat zien dat iedereen geheimen heeft, ook al denk je diegene nog zo goed te kennen.

Al met al vond ik het een vermakelijk verhaal, wat goed te volgen was in het Engels. De bewoners van Number 33 Georgiana Street heb ik in mijn hart gesloten. Mocht je het boek in het Nederlands willen lezen: Dat kan! Het boek is vertaald onder de naam Mierenkolonie.

Lots of love,
Floor Flawless

 

Tagged , , , , ,

1 thought on “Recensie | The Ant Colony – Jenny Valentine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.