Boeken

Recensie | Stilleven – Marieke Damen

Algemene info
Titel: Stilleven
Uitgeverij: LetterRijn
Voor het eerst verschenen: 2020
Auteur: Marieke Damen
Aantal pagina’s: 238
Genre: Thriller

Waar gaat het over?
Kunstenares Monica wordt door haar zus Manuela benaderd om een portret van haar te schilderen. De zussen hebben echter twintig jaar geen contact met elkaar gehad. Wat is er gebeurd dat hen uit elkaar heeft gedreven? De demonen uit haar verleden achtervolgen de volwassen Monica nog dagelijks. Of wordt zij werkelijk achtervolgd?

Middels flashbacks leren we de tienjarige Monica en puber Manuela kennen. De meisjes groeien op in een gezin waarin verslaving, geweld en criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Schilderen en het lezen van sprookjes houden Monica op de been, evenals de liefde van haar zus. Kunnen ze zich staande houden in een leven waarin het geweld van hun vader een steeds grotere bedreiging vormt? 

Mijn mening
Ik word altijd enthousiast als LetterRijn weer met een debuut op de proppen komt van een thrillerauteur. Zo ook toen ik de brochure zag voor de boeken die in de eerste helft van het jaar verschijnen. Stilleven is een van die titels. En hallo kunnen we even een compliment geven voor de creepy cover?! Ik stond gelijk te popelen om het te lezen toen het pakketje in de brievenbus zat.

Je volgt het hoofdpersonage Monica in twee verschillende tijdlijnen: Het heden en het verleden. Monica wordt door haar zus benaderd om een portret van haar te schilderen, maar ze hebben twintig jaar geen contact met elkaar gehad. Wat is er destijds gebeurd, wat zo heftig is dat Monica nog steeds door haar verleden achtervolgt wordt? En ziet ze spoken of wordt ze daarnaast ook nog daadwerkelijk in de gaten gehouden? Dat is wat je uitzoekt in het boek.

Als een thriller mij kippenvel bezorgt doe je het als auteur goed. Een nieuwe favoriet!

Man, wat een boek! Het heeft korte hoofdstukken. Het heden en verleden wisselen elkaar in rap tempo af. Het zorgt ervoor dat je maar blijft doorlezen. Je moet en zal weten hoe de vork in de steel zit. Ik had hem eigenlijk makkelijk in een dag uit kunnen lezen, al heb ik er in dit geval twee dagen over gedaan wegens gebrek aan concentratie. Maar dit is echt zo’n ”Ik wil hem niet wegleggen” boek! De spanning bouwt steeds meer op tot de climax die mij rillingen bezorgde. Dit is echt een knap debuut en het smaakt zeker naar meer!

Lots of love,
Floor Flawless

* Dit artikel bevat een exemplaar opgestuurd door de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Tagged , , , ,

1 thought on “Recensie | Stilleven – Marieke Damen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.