Boeken

Recensie | De overtocht – Tineke Beishuizen

Algemene info
Titel: De overtocht
Uitgeverij: Oxfam Novib
Voor het eerst verschenen: 2016
Auteur: Tineke Beishuizen
Aantal pagina’s: 93
Genre: Avontuur
Leeftijd: Zelf lezen vanaf 8 jaar

Waar gaat het over?
Het olifantje Obi is na een akelig avontuur in het grote oerwoud zijn familie kwijtgeraakt. Gelukkig ontmoet hij het aapje Kojo, dat ook alleen is en net als Obi een droevig verhaal te vertellen heeft. Samen redden ze het antiloopje Faisa uit de handen van boze mannen. Met z’n drieën gaan ze op zoek naar een land waar het veilig is en waar ze voor niemand bang hoeven te zijn. Dat land ligt ver weg, aan de overkant van de zee. Om er te komen bouwen de vriendjes een bootje om de grote overtocht te kunnen maken. Maar als ze in dat verre land zijn aangekomen krijgen ze heimwee. Zullen ze hun familie ooit weer terugvinden?

Mijn mening
Obi loopt alleen door het grote oerwoud. Hij is verdrietig, omdat hij zijn familie mist. Gelukkig ontmoet hij Kojo die vriendjes met hem wil worden. Samen gaan ze verder op pad. Op een gegeven moment horen ze een vreemd geluid en zien ze dat er een antilope gevangen wordt gehouden door een paar boze mannen. Gelukkig kunnen ze haar redden. Met z’n drieën gaan ze op zoek naar een land waar het veilig is. Dit wordt een zware tocht. Eenmaal aangekomen voelen ze zich helemaal niet thuis in dat verre land. Daarnaast is Faisa ook nog gewond geraakt en kan niet meer lopen. Zullen ze ooit terug gaan naar hun eigen land en naar hun familie?

Het boek is onderdeel van boeken die inzicht geven over het reilen en zeilen in een ander land, uitgebracht via Oxfam Novib. Die organisatie doet vast wel een belletje bij je rinkelen. In dit geval gaat het voornamelijk om de wilde dieren die in het oerwoud leven en wat voor gevolgen het heeft als ze in aanraking komen met mensen. Het weergeeft de gruwelen die mensen de dieren die in het oerwoud thuishoren aan doen. Ik vond het een fijn boek om te lezen. De karakters van de dieren worden goed beschreven en je leert de sterke punten van elk dier kennen. Daarnaast speelt vriendschap en samenwerken een belangrijke rol in dit boek. Het is informatief op een verhalende manier en het wordt levendig verteld.

Ik zag gelijk weer beelden voor me uit een natuur documentaire die ik heb gezien

Mijn liefde voor kinderboeken wordt momenteel steeds groter. Ik wissel ze graag af met de andere boeken die ik lees. Hoewel het ook kan voorkomen dat er eentje wat tegenvalt, vind ik de meeste echt heerlijk om te lezen!

Lots of love,
Floor Flawless

Tagged , ,

2 thoughts on “Recensie | De overtocht – Tineke Beishuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.