Boeken

Recensie | Onder Invloed – Tamara Onos

Algemene info
Titel: Onder Invloed
Serie: Renske Nijland #1
Uitgeverij: LetterRijn
Voor het eerst verschenen: 2019
Auteur: Tamara Onos
Aantal pagina’s: 219
Genre: Thriller

Waar gaat het over?
Wanneer een visser in het Gelderse natuurgebied de Havikerwaard verdrinkt, wijt de politie dit aan dronkenschap. Renske Nijland gelooft hier niets van. Als expert gevaarlijke stoffen is zij ervan overtuigd dat iets of iemand het slachtoffer heeft bedwelmd. Met de dood tot gevolg. Ze bijt zich vast in het mysterie, maar kan niet voorkomen dat ze haar kinderen daarbij ongewild in levensgevaar brengt.

Mijn mening
Renske aan het hardlopen als ze een verwarde man tegenkomt die haar om hulp vraagt. Zijn maat is in de sloot gevallen. Ze aarzelt, maar gaat de man toch achterna. Verschrikt ziet ze dat ze het slachtoffer kent van het tennissen; Henk Draaier. Ze bedenkt zich geen moment en belt 112, waarna ze begint te reanimeren en beademen. Op den duur komt de politie aan en neemt het over, tot ze zijn ketting zien waaruit duidelijk wordt dat hij niet gereanimeerd wil worden. Omdat de man naar alcohol ruikt en ze een lege fles vinden, wijdt de politie het ongeval aan dronkenschap. Renske, die na het reanimeren ook onwel wordt gelooft er niks van. Als expert gevaarlijke stoffen weet ze zeker dat er meer aan de hand is en ze kan het ongeval maar niet uit haar hoofd zetten.

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven: Renske, Marcel en Jeffrey. Marcel werkt bij de politie. Renske stuurt hem telkens berichten in de hoop dat er meer onderzoek wordt gedaan rondom het ongeval met Henk Draaier. Maar Marcel houdt voet bij stuk. Hij gaat daar niet aan beginnen, de officier van justitie ziet hem al aankomen! Jeffrey woont samen met zijn stiefbroer in een boerderij en hij zit bij de kinderen van Renske op school.

Met een spannende proloog wordt de toon gezet voor het verhaal. Marcel gaat een brandend gebouw binnen om een kind te redden, haar kind. Het wekt gelijk nieuwsgierigheid naar wat je te wachten staat. Doordat er vanuit meerdere perspectieven wordt geschreven, gebeurt er heel erg veel in dit boek. Soms duurde het even voor bij mij het kwartje viel wat betreft de linkjes die ik moest trekken. Het hield me alert. Ik vond het vooral fijn om vanuit Renske te lezen. Een stoere vrouw die zich niet snel gewonnen geeft, maar alles op alles zet om niet een fatale fout te maken. Toch waren de verhaallijnen van Marcel en Jeffrey ook belangrijk om het verhaal spannend te houden en om ervoor te zorgen dat het levendig bleef.

Tamara zet een goed debuut neer met een stoere vrouw in de hoofdrol

Wat ook erg handig was, is dat er in het begin van het boek een plattegrond is getekend. Op die manier krijg je een wat beter beeld van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. De belangrijke locaties die een rol spelen in het verhaal, kun je makkelijk terugvinden op de kaart.

In tegenstelling tot de proloog, vond ik de epiloog nogal overbodig. Dit had wat mij betreft op een andere manier ingevuld kunnen worden. Tamara had er beter voor kunnen kiezen dat fragment ergens anders in het verhaal te verweven, of weg te laten, maar in ieder geval kwam het als epiloog naar mijn mening niet goed tot zijn recht. In ieder geval smaakt het naar meer en ik ben erg benieuwd welke avonturen Renske nog meer gaat beleven. Wat mij betreft is dit een succesvol debuut!

TRIGGERWARNING
In het boek worden meerdere zware, serieuze onderwerpen behandeld waaronder drugs, chantage en seksueel misbruik. Het is niet perse de leidraad van het verhaal, maar het is wel aanwezig. Mocht je moeite hebben met een van deze onderwerpen, dan is dit boek misschien niet helemaal geschikt voor jou.

Lots of love,
Floor Flawless

* Dit artikel bevat een exemplaar opgestuurd door de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie

Tagged , , , ,

2 thoughts on “Recensie | Onder Invloed – Tamara Onos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.