Boeken

Recensie | Niet volgens het script – Jennifer Murgia

Algemene info:
Nederlandse titel: Niet volgens het script
Vertaling: Marije Kok
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Voor het eerst verschenen: 2019
Oorspronkelijke titel: Between these lines
Auteur: Jennifer Murgia
Land van herkomst: Amerika
Uitgeverij: Birch House Press
Voor het eerst verschenen: 2013
Aantal pagina’s: 236
Genre: Young Adult

Waar gaat het over?
Als een groepsopdracht op school de populaire Evie Cunningham en de stille Chase Mitman bij elkaar brengt, schudt dat hun allebei op verschillende manieren wakker. Zowel Evie en Chase hebben hun pijn nooit aan de buitenwereld laten zien en beseffen dat ze meer op elkaar lijken dan ze willen toegeven.
Al snel verandert er iets tussen hen. De spanning die er hangt, de kus die volgt… en dan iets wat Evie liever nooit had meegemaakt. Chase is er om haar te steunen en ze voelt zich meer geborgen bij hem dan bij haar eigen vriend.
Maar de vriendschap tussen hen, die uitbloeit tot liefde, wordt duur betaald. Niet iedereen is van mening dat de scheidslijn tussen de haves en de have-nots mag vervagen en iemand wil Evie en Chase op hun plek zetten. Met verstrekkende gevolgen.

Mijn mening
De populaire Evie wordt ingedeeld bij de stille Chase voor een groepsopdracht. Je zou verwachten dat ze dat vreselijk zou vinden, maar dat is niet zo. Ze kan niet wachten om bij hem te kunnen zijn, maar haar vriendje Shane probeert de twee kosten wat het kost uit elkaar te drijven. Hij is gewend altijd zijn zin te krijgen en boven iedereen te staan. Hij is het neefje van de directeur en denkt dat hij daardoor alles zomaar kan maken. Het samenzijn van Evie en Chase drijft hem tot waanzin en de gevolgen zijn niet meer te overzien…

Het hele verhaal speelt zich af op een school voor rijke kinderen, waar iedereen gehuld is in een uniform. Haar ouders, met name haar vader, wilden dat Evie naar die school ging om haar te  beschermen tegen de gevaren waar jongeren op een normale middelbare school mee te kampen hebben. Maar is dat wel zo? Wordt er wel zo goed gelet op wat zich afspeelt onder de jongeren van deze school? Evie en Chase, hebben allebei hun geheimen en door de schoolopdracht, komen ze er achter dat ze meer op elkaar lijken dan ze hadden verwacht. Tevens voelen ze zich bij elkaar op hun gemak, eigenlijk nog meer dan dat ze hadden gehoopt.

Afgewisseld duik je in de verhaallijn van Evie en Chase. Op die manier maak je kennis met beide belangrijke hoofdpersonen van dit verhaal en hun gevoelens. Je komt te weten wat ze verbergen en hoe ze dat langzaam, maar zeker aan elkaar durven te vertellen. Gebeurtenissen volgen elkaar snel op en je voelt de spanning door de zwarte pion in dit spel: Shane. Wat had ik een afkeer voor die vent! Ongelooflijk wat die zak voor elkaar kreeg, door te bedreigen en te manipuleren. Ronduit walgelijk! Continu vraag je je af of zijn oom, de directeur van de school het echt niet door heeft wat voor smerige spelletjes zijn neefje speelt binnen én buiten de schoolmuren.

Ik vloog door het boek heen en het verhaal raakte mij diep. Ik hield het niet droog!

Toen ik begon met lezen was ik een beetje bang dat dit een standaard love-triangle YA zou zijn, maar dit verhaal gaat veel dieper dan dat. De diepere laag die erin verborgen ligt, gaat over hoe weinig we soms over elkaar weten. Hoe we soms meer op elkaar lijken, dan we zelf weten, omdat we ons niet bezighouden met de ander. En dat het populairst en ‘machtigst’ zijn je kan drijven tot waanzin, die met een prijs wordt betaald. Dat iedereen pas wakker geschud wordt als het te laat is.

Kliekjesgedrag is niet iets wat zich alleen afspeelt op de Amerikaanse High School, ook in Nederland komt dit voor. Vaak mondt dit uit tot pesten. En dit gebeurt helaas in alle lagen van de maatschappij, niet alleen op scholen. We zouden ons wat meer bezig moeten houden met de ander en zorgen voor wat meer begrip en saamhorigheid.

Ik hoop dat dit verhaal een wake-up call is voor de young adults die dit boek oppakken. Ik raad het zeker aan om hem te lezen!

Lots of love,
Floor Flawless

* Dit artikel bevat een exemplaar opgestuurd door de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie.

Tagged , , ,

3 thoughts on “Recensie | Niet volgens het script – Jennifer Murgia

  1. Ik heb het boek net uigelezen. Alleen snap ik het einde niet. Waarom is Evie afstandelijk naar Chase toe? Ook al is Shane gearresteerd? En droomde Chase dat hij Evie bij zijn kluisje zag om de envelop erin te doen, of zag hij dat echt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.