Boeken

Recensie | Moordenaar zonder gezicht van Henning Mankell (Inspecteur Wallander #1)

moordenaar zonder gezichtFeitjes op een rij:
Nederlandse titel: Moordenaar zonder gezicht
Vertaling: Cora Polet
Uitgeverij: De Geus
Voor het eerst verschenen: 1997
Oorspronkelijke titel: Mördare utan ansikte
Auteur: Henning Mankell
Land van herkomst: Zweden
Uitgeverij: Ordfronts förlag.
Voor het eerst verschenen: 1992
Aantal pagina’s: 342
Genre: Thriller

Waar gaat het over?
Kurt Wallander onderzoekt de dubbele moord op een ouder boerenechtpaar. Omdat hij vermoedt dat er buitenlandse vluchtelingen bij betrokken zijn, probeert hij het onderzoek angstvallig uit de publiciteit te houden. Hij heeft echter buiten racistische krachten in de samenleving gerekend.

Mijn mening
Van de Kurt Wallander-reeks van Henning Mankell had ik al het een en ander voorbij zien komen in boekengroepen op Facebook. Met name de vele negatieve berichten over het personage Kurt Wallander vielen me op. Het eerste deel van de reeks had ik toevallig van mijn tante gekregen en na maanden uitstellen besloot ik het toch maar te lezen.

Het verhaal begint op het Zweedse platteland met de buren van de slachtoffers, een paar oude boeren, waarvan de man merkt dat er iets aan de hand is. Uiteindelijk besluit hij op het huis af te gaan en ziet dan dat de buurvrouw vast gebonden is en kan alleen een been van de man zien. Hij belt de politie en vanaf dan begint de zoektocht naar de daders. Hoewel ze proberen de zaak zoveel mogelijk buiten de publiciteit te houden, maar dat lukt niet altijd even goed. Hierdoor komen er problemen bij, waardoor het team het zwaar te verduren krijgt.

Het verhaal op zich is heel erg sterk, het is erg goed geschreven.Toch ben ik het eens met velen anderen als het om Kurt gaat. Het is gewoon een chagrijnige klootzak die vooral zichzelf heel erg zielig vindt, terwijl hij tegelijkertijd niet eens aan zichzelf denkt. Zijn personage maakte het boek ietwat vervelend om te lezen. Ik ergerde me zodanig aan het personage dat ik heb besloten de rest van de reeks (voorlopig) niet te gaan lezen, maar wel op zoek te gaan naar andere boeken van dezelfde schrijver. De schrijfstijl van Henning is fijn, dus wie weet kan ik het beter vinden met de personages in zijn andere boeken.

Edit: Waarschijnlijk irriteer ik me zo erg aan Wallander omdat hij nogal depressief is en ikzelf depressiegevoelig ben.

Heb jij dit boek gelezen?

Lots of love,
Floor Flawless

[bol_product_links block_id=”bol_5a397b1252a86_selected-products” products=”1001004006847881″ name=”moordenaar zonder gezicht” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tagged ,

2 thoughts on “Recensie | Moordenaar zonder gezicht van Henning Mankell (Inspecteur Wallander #1)

  1. Het is alweer een hele poos geleden dat ik het gelezen heb, maar ik heb de wallander serie bijna compleet. Binnenkort maar weer eens proberen verder te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.