Boeken

Recensie | De Sirene van Val McDermid

De Sirene

Feitjes op een rij:
Nederlandse titel: De Sirene
Vertaling: Sophie Brinkman
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Voor het eerst verschenen: 1997
Oorspronkelijke titel: The Mermaids Singing
Auteur: Val McDermid
Land van herkomst: Schotland
Uitgeverij: Zelf uitgebracht
Voor het eerst verschenen: 1995
Aantal pagina’s: 335
Genre: Thriller

Waar gaat het over?
Vier mannen zijn al op wrede wijze vermoord: verminkt en gemarteld. Ogenschijnlijk hebben de slachtoffers niets met elkaar gemeen. De politie heeft geen enkel houvast hoe en waar haar onderzoek te beginnen. Inspecteur Carol Jordan besluit Tony Hill, psycholoog en deskundige in daderprofilering, in te schakelen. Voor Tony Hill, die worstelt met privéproblemen, zal het een van zijn zwaarste opdrachten worden…

Mijn mening
Ik had al het een en ander over de schrijfster Val McDermid gehoord, dus ik was inmiddels erg benieuwd geworden naar haar boeken. Toevallig had ik er een paar in mijn kast staan die ik had gekregen en dus besloot ik er maar eens in te gaan lezen.

Het begin vond ik erg verwarrend. Elk stuk begon met een ander personage (zelfs binnen een hoofdstuk) en in het begin kon ik ze nog niet zo goed uit elkaar houden. Je krijgt ineens behoorlijk wat op je bordje. Maar als het verhaal eenmaal vordert leer je wel wie welk personage is en welke taak bij hem of haar hoort. Daarnaast zijn de stukken van de dader in een andere lettertype dan de echte hoofdstukken, dus dat onderscheid is wel duidelijk. Wel kan ik zeggen dat het op den duur vooral draait om Tony, Carol en de dader. Je leest bijvoorbeeld ook over de persoonlijke problemen van Tony en weet af van Carol haar woonsituatie. Daarbij is Carol de contactpersoon van Tony binnen het onderzoek.

Hoewel het een thriller is en de dader vreselijke martelingen uithaalde, voelde ik de spanning niet zo. Ik kwam maar moeilijk door het boek heen en ik kon hem makkelijk wegleggen voor een paar dagen. Ik had niet het gevoel dat ik op een spoor werd gezet van wie de dader nou zou kunnen zijn. Pas op het einde werd het enigszins spannend, maar ik had na een tijdje al wel door wie de dader was. Dit kan overigens juist voor iemand anders misschien als een totale verrassing komen, maar ik had hem al vrij snel door.

Het was geen slecht boek, dat zeker niet, maar ik vond hem niet helemaal mijn ding. Ik gaf hierna Het Profiel ook nog een kans, maar daar merkte ik al vrij snel dezelfde soort opbouw, dus hield ik na een tijdje op met lezen. In ieder geval heb ik nu geproefd van de schrijfstijl van Val McDermid!

Heb jij dit boek gelezen?

Lots of love,
Floor Flawless

[bol_product_links block_id=”bol_5a397cd169c6f_selected-products” products=”9200000025977954″ name=”De sirene” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tagged ,

2 thoughts on “Recensie | De Sirene van Val McDermid

  1. Ik heb deze net van een vriendin gekregen. Ik heb al eerder wat van Val McDermid gelezen en die vond ik erg goed dus ik ben benieuwd of ik je mening over de sirene deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.