Boeken

Recensie | De laatste envelop van Maureen Johnson

Toen ik twee weken geleden een recensie schreef over 13 enveloppen & 1 rugzak, zei ik erbij dat ik hoopte dat ik het vervolgdeel ergens goedkoop op de kop kon tikken. Dit lukte! Via Marktplaats vond ik iemand die het boek te koop aanbood en er stond bij dat je mocht bieden. Ik bood €2 en de verkoper ging akkoord. Om geen verzendkosten eroverheen te laten komen, stapte ik na mijn stagedag in de trein op weg naar huis, even uit op Amersfoort om het boek op te pikken. Nadat ik De Ooggetuige uit had gelezen, begon ik dan eindelijk in dit boek.

De laatste envelop

Feitjes op een rij:
Nederlandse titel: De laatste envelop
Vertaling: 
Sandra van de Ven
Uitgeverij: 
De Fontein
Voor het eerst verschenen: 
2011
Vervolg op: 13 enveloppen & 1 rugzak
Oorspronkelijke titel:
 The last little blue envelope
Auteur: Maureen Johnson
Land van herkomst: Amerika
Uitgeverij: HarperCollins Publishers
Voor het eerst verschenen: 2011
Vervolg op: 13 Little blue envelopes
Aantal pagina’s: 255
Genre: Young Adult

Waar gaat het over?
Afgelopen zomer reisde de 17-jarige Ginny met haar rugzak door Europa. In haar tas zaten 13 enveloppen met opdrachten van haar overleden tante. Ginny volgde het pad dat tante Peg voor haar had uitgestippeld en ontmoette allerlei bijzondere mensen. Toen haar rugzak met daarin de laatste envelop werd gestolen, eindigde Ginny’s reis abrupt.

Als Ginny Terug is in Amerika neemt een mysterieuze jongen uit Londen contact met haar op. Hij beweert dat hij Ginny’s rugzak heeft gevonden met daarin de laatste woorden van haar tante. Ginny besluit de 13e brief te volgen en vertrekt naar Londen. Daar begint ze aan een nieuw avontuur vol oude bekenden, nieuwe liefdes en ervaringen die je maar eens in je leven meemaakt. Deze keer zijn er geen instructies: Ginny moet haar eigen weg zoeken in Londen, Parijs en Amsterdam en boven alles haar hart volgen.

Mijn mening
Ik was super enthousiast om te beginnen aan het vervolgdeel. Ik vond het eerste deel zo leuk en was zo verontwaardigd dat ik de 13e brief niet kon lezen, dat er niks anders op zat dan dit tweede deel ook aan te schaffen. Nu heb ik ontzettend geluk gehad en het voor een klein prijsje op de kop kunnen tikken.

Ginny krijgt een mailtje van ene Oliver dat hij haar rugzak met brieven erin heeft en dat hij wilde afspreken. Ginny gaat naar Engeland en spreekt met hem af. Eenmaal tijdens de afspraak, wil hij de brief niet geven. Hij eist mee te helpen om het laatste kunstwerk bij elkaar te krijgen en wil daarbij ook een deel van het bedrag. Als ze dit afwijst, ziet ze de spullen die voor haar een emotionele waarde hebben niet meer terug. Ik was in het begin echt zo verontwaardigd over het personage van Oliver. Hij komt zo achterbaks en emotieloos over dat je gewoon echt boos wordt op hem. Pas veel later in het verhaal komt er een verklaring voor zijn gedrag en is hij helemaal niet meer dat emotieloze sukkeltje. Maar echt, in het begin was ik zo verontwaardigd dat ik op den duur even het boek aan kant heb gelegd om stoom af te blazen.

Het mooie aan dit boek is, is dat het op zo’n manier is geschreven dat je het ook kunt lezen zonder het eerste deel. Degene van wie ik hem over had gekocht heeft ook alleen dit deel gelezen en zei dat het prima te doen was. Doordat er herinneringen uit het vorige boek in terug worden gebracht, roept het weinig vragen op naar het eerste deel. Vooral handig als je eigenlijk niet zo’n lezer bent en dus geen geduld hebt om beide delen te lezen.

Door de schrijfstijl van Maureen wordt je in het verhaal gezogen en voelt het alsof je zelf in het verhaal zit en vanaf een afstandje toe zit te kijken. Ik heb op den duur zelfs een paar tranen gelaten op een stuk wat ik heel aangrijpend vond! Ik vind dit boek net als het eerste deel zeker een aanrader!

Heb jij dit boek gelezen?

Lots of love,
Floor Flawless

[bol_product_links block_id=”bol_5a39774a6fcce_selected-products” products=”9200000017457721″ name=”de laatste envelop” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tagged ,

3 thoughts on “Recensie | De laatste envelop van Maureen Johnson

  1. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik ben nu wel nieuwsgierig. Ik zou dan wel bij het eerste deel beginnen, voor mezelf leest dat vast prettiger. Anders ga ik me steeds maar afvragen wat ik gemist heb. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.