Boeken

Recensie | Bob de straatkat van James Bowen

Een voormalig klasgenoot van mij, hield een keer een boekpresentatie over Bob de straatkat. Ik heb het boek altijd in gedachten gehouden voor als ik hem tegen zou komen. Dit gebeurde bij de minibieb bij mij in het dorp. Ik zag hem liggen en dacht gelijk weer terug aan de presentatie. Ik nam het boek mee naar huis om te lenen en afgelopen week ben ik hem dan eindelijk gaan lezen.

Bob de straatkat

Feitjes op een rij:
Nederlandse titel:
Bob de straatkat
Vertaling:
Ed van Eeden
Uitgeverij:
The House Of Books
Voor het eerst verschenen:
2012
Oorspronkelijke titel:
A streetcat named Bob
Auteur:
James Bowen
Land van herkomst:
Engeland
Uitgeverij:
Hodder & Stoughton
Voor het eerst verschenen:
2012
Aantal pagina’s:
222
Genre:
Non Fictie

Waar gaat het over?
James, een straatmuzikant in Londen, vindt een gewonde kat in het trappenhuis van zijn flat. Hij neemt de rode kater mee, besteedt zijn laatste geld aan de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Want James kan nauwelijks voor zichzelf zorgen, laat staan voor een kat. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Bob volgt James overal, in de bus, in de metro, en als hij geen zin heeft om te lopen zit hij op James’ schouder. En terwijl ze samen hun kostje verdienen met straatoptredens verandert hun leven, worden ze beroemd en kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.

Mijn mening
Het is een non fictie boek. Dat was voor mij wel even wennen, want ik lees dat maar heel af en toe. De laatste keer dat ik een non fictief boek had gelezen kon ik me eigenlijk niet meer herinneren. Maar doordat een voormalig klasgenoot een presentatie had gehouden over dit boek, wilde ik hem toch wel graag lezen.

Eigenlijk draait dit hele boek over hoe Bob het leven van James veranderde. Je leest over de ontmoeting tussen die twee en de onzekerheid van of de kat wel echt bij hem wil blijven en niet terug wil naar de straat. Al snel wordt duidelijk dat die twee onafscheidelijk zijn en de mensen zijn dol op de kat. James probeert zijn drugsverleden achter zich te laten en helemaal clean te worden. Hoewel hij het zoveel mogelijk probeert te verbergen voor Bob, is zijn maatje wel een goede hulp op het moment dat hij van de Methadon afstapt, de laatste stap naar het clean worden. Zo’n band die James en Bob met elkaar hebben, zie je zelden.

Stiekem doet de band tussen die twee mij een beetje denken aan wat ik had met de kat van een ex. Dat beestje en ik werden ook onafscheidelijk en zodra ik weg ging werd dat beestje overstuur en agressief. Stom toevallig was dat net zoals Bob een rode kater. Ik weet niet wat het is, maar ik vind rode katers echt helemaal geweldig.

In ieder geval is het boek geschikt voor mensen die interesse hebben in een verhaal over de band tussen mens en dier. Er zit veel emotie in, maar juist op een positieve manier. Het is een prachtig verhaal!

Naast dit boek zijn er nog twee delen: De wereld volgens Bob en Het kerstfeest van Bob.

Heb jij dit boek al gelezen?

Lots of love,
Floor Flawless

[bol_product_links block_id=”bol_5a39788fa4656_selected-products” products=”9200000048720541″ name=”Bob de straatkat” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tagged ,

2 thoughts on “Recensie | Bob de straatkat van James Bowen

  1. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar zag het al eens eerder voorbij komen. Ik ben wel erg benieuwd, dus deze kan mooi in het lijstje van boeken die ik nog wil lezen. Ben wel benieuwd of het herkenbare situaties zijn, we hebben hier ook een rode kater rondlopen. ­čÖé

    Bedankt voor de tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.