Boeken

Recensie | Afblijven van Carry Slee

Wie kent de boeken van Carry Slee nou niet? Bijna iedereen kent deze schrijfster wel uit zijn of haar jeugd. Toch heb ik toen niet alle jeugdboeken gelezen, omdat ik ook de wat minder bekende schrijvers wilde ontdekken. Inmiddels ben ik al haar jeugdboeken aan het verzamelen, omdat ik ze toch wel erg leuk vindt. Op deze manier lees ik dan toch nog de boeken die ik in mijn jeugd overgeslagen heb.

Afblijven

Feitjes op een rij: 
Titel: Afblijven
Auteur: Carry Slee
Land van herkomst: Nederland
Uitgeverij: Prometheus
Voor het eerst verschenen: 1998
Aantal pagina’s: 159
Genre: Young Adult

Waar gaat het over?
Melissa springt een gat in de lucht als haar gevraagd wordt mee te dansen in een videoclip. Jordi, die al jarenlang veel met Melissa optrekt, is ook razend enthousiast. Melissa kan zo keigoed dansen dat ze vast en zeker ontdekt wordt.
Maar al snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen, slikt ze pillen. En dat worden er steeds meer. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Mijn mening
Goed, Melissa mag dus in een clip dansen maar voelt zich heel erg onzeker. Jim zegt dat het geen kwaad kan om er wat tegen te nemen ”Dat doet iedereen in die wereld” zegt hij. Dit is eigenlijk waar het gelijk al mis gaat. Ze gelooft Jim op zijn woord en trekt steeds meer met hem op, om uiteindelijk niet meer zonder de drugs te kunnen. Jordi en Fleur maken zich grote zorgen om hun vriendin, maar staan machteloos tegenover deze situatie. Hoe krijgen ze de oude Melissa terug?

Ik moet toegeven dat ik het boek nooit gelezen had voordat ik de film heb gezien. We kregen de film Afblijven te zien op de middelbare om ons ervan bewust te maken wat drugs met je kan doen. Doordat ik de film ken, merkte ik al vrij snel dat sommige situaties net iets anders zijn beschreven in het boek dan hoe het in de film gebeurde. Sommige scenes zijn helemaal anders, dat is waarschijnlijk gedaan om de film logischer in elkaar te zetten. Om een simpel voorbeeld te noemen: In de film gaat een groot stuk om de videoclip die dan voor Brainpower is en zie je ook dat hij uitgezonden wordt. In het boek wordt geen naam van een artiest genoemd en doet de clip er minder toe dan in de film.

Ik weet niet wat het is met de verhalen van Carry Slee, maar ondanks dat de spanningsbogen niet heftig genoeg voor mij zijn, kan ik toch niet stoppen met lezen. Ik lees het in een ruk uit! Ook vind ik het goed dat ze aandacht besteed aan onderwerpen waar je normaal gesproken niet heel erg bij nadenkt. Haar boeken brengen vaak een soort waarschuwing mee als moraal en dat maakt de boeken naar mijn mening zo goed!

Heb jij Afblijven gelezen of alleen de film gezien?

Lots of love,
Floor Flawless

[bol_product_links block_id=”bol_5a3979813b243_selected-products” products=”666816000″ name=”Afblijven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tagged ,

3 thoughts on “Recensie | Afblijven van Carry Slee

  1. Ik ben officieel een grandma hier want Carry Slee en haar boeken waren na “mijn tijd”. Ik heb het boek niet gelezen en de film niet gezien. Top dat ze jongeren wel weet te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.