Boeken

Recensie | 4 vriendinnen voor altijd van Ann Brashares (4 vriendinnen 1 spijkerbroek #4)

4 vriendinnen voor altijd

Feitjes op een rij:
Nederlandse titel: De 3e zomer van de spijkerbroek
Vertaling: Sandra van de Ven
Uitgeverij: De Fontein
Voor het eerst verschenen: 2009
Oorspronkelijke titel: Forever in Blue, The fourth summer of the sisterhood
Auteur: Ann Brashares
Land van herkomst: Amerika
Uitgeverij: Random House
Voor het eerst verschenen: 2007
Aantal pagina’s: 348
Genre: Young Adult

Waar gaat het over?
De zomer staat voor de deur, maar Bridget, Carmen, Lena en Tibby hebben het te druk om elkaar te zien – een poging om samen de spijkerbroek in te wijden mislukt.. En zo begint de zomer zonder dat ze elkaar weer eens écht gesproken hebben en lief en leed hebben gedeeld. Al snel blijkt dat een grote vergissing. Want hoewel de meiden een nieuw leven hebben opgebouwd in een andere stad én nieuwe vrienden hebben gekregen, kunnen ze niet zonder elkaar. Hun vriendschap is belangrijker dan ze denken, de essentie van wie ze zijn: 4 vriendinnen voor altijd, met of zonder spijkerbroek!

Mijn mening
Voor het eerst sinds de spijkerbroek, is het de meiden niet gelukt om hem in te wijden aan het begin van de zomer. De groep was namelijk niet compleet; Carmen ontbrak. Zonder Carmen ging het gewoon niet. Vervolgens gingen de meiden allemaal verschillende dingen doen: Carmen werkte als decorbouwer bij een toneelstuk en deed uiteindelijk auditie voor een nieuw stuk waarin ze een hoofdrol kreeg. Bridget vloog naar Turkije om met een groep archeologen op pad te gaan. Lena schreef zich in voor een schilderscursus en Tibby voor een cursus scenario schrijven.

Het begon er een beetje op te lijken dat de broek een excuus werd om elkaar niet te zien. Ze leefden heel erg onafhankelijk van elkaar en spraken eigenlijk nooit meer af. Alle vier hadden persoonlijke problemen, maar daar werd niet, tot nauwelijks over gepraat via telefoon of mail. Foute boel, want uiteindelijk worden de relatieproblemen van Tibby zo complex dat Lena’s zusje de broek stiekem meeneemt in Griekenland en hem vervolgens kwijt raakt. Zullen de meiden hem nog weer terug vinden?

Net als in het derde deel merk je in dit boek dat ze ouder aan het worden zijn. Vooral Lena ontwikkelt heel sterk in dit deel. Ook Bridget laat zich van een hele andere kant zien, met name binnen haar familie. Mijn enthousiasme kan wederom niet op. Ik ben nog steeds zo happy met deze serie! Wel moet ik toegeven dat ik het jammer vind dat ik van dit deel niet de originele kaft heb, die het zelfde is als de rest. Op deze versie staan de actrices die in de verfilming speelden. Ik hoop eigenlijk dat ik nog eens een keer de versie met originele kaft tegen het lijf loop, zodat het rijtje er mooier uit ziet.

Het is een typische meidenserie, maar wel op een vlotte manier geschreven waardoor ik er doorheen vlieg. Dit komt ook mede doordat de personages zo sterk zijn neergezet en je van alle vier een totaal ander beeld krijgt. Als je de personen los van elkaar ziet, zou je helemaal niet verwachten dat het vriendinnen zijn. Ik hoop dat ik dit jaar het laatste deel ergens op de kop kan tikken, want ik wil weten hoe het verder gaat en hoe de serie eindigt.

Heb jij dit boek al gelezen?

Lots of love,
Floor Flawless

[bol_product_links block_id=”bol_5a397e8c08c41_selected-products” products=”1001004006421116″ name=”4 vriendinnen voor altijd” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tagged ,

3 thoughts on “Recensie | 4 vriendinnen voor altijd van Ann Brashares (4 vriendinnen 1 spijkerbroek #4)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.