Persoonlijk

Mijn leven met cvs | Hoe gaat het met de revalidatie therapie?

Floor Flawless

Een paar weken terug schreef ik een artikel over de eerste stap van de revalidatie therapie. Inmiddels zijn we bijna 4 weken verder en bedacht ik me dat ik wel even kon vertellen hoe het tot nu toe gaat.

Ten eerste was het natuurlijk een klap in mijn gezicht dat ik in de weekenden niet meer uit mag slapen. Hoe ga ik dat ooit volhouden? Elke dag 06:00 op en 22:00 naar bed, dat is best wel pittig! Nu moet ik zeggen dat de eerste twee weken eigenlijk wel goed gingen. Ik ervoer geen extra last van mijn klachten en het vroeg naar bed gaan en het vroege opstaan was geen enkel probleem. Mooi dacht ik, als dit zo door gaat kan ik het makkelijk aan!

Tot het moment dat ik griep kreeg…

Daarna is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan. Het opstaan gaat lastiger en ik ben na een paar uurtjes alweer zo moe, dat ik mezelf met moeite wakker moet houden, want dutjes zijn niet toegestaan. Ook heb ik nu veel meer last van pijn. En die pijn houdt vaak ook de hele dag door aan. Van vreselijke hoofdpijn tot pijn in mijn ledematen. Het is echt heel vervelend.

difficult, not, and it afbeelding

 

Maar ik weet dat ik hoe dan ook vol moet houden. De vraag is alleen hoe? Ik heb echt momenten dat ik het allemaal niet meer zie zitten, dat het gewoon voelt alsof ik slaap tekort heb opgebouwd. En daarbij moet ik ook nog steeds het besef krijgen dat ik het voor mezelf moet doen, niet voor de therapeut.

Mijn antwoord op de vraag hoe het gaat met de revalidatie therapie is dus eigenlijk dat het heel erg wisselt. Het ene moment gaat het prima, om vervolgens weer helemaal in te storten. Mijn therapeut vergelijkt het met een bergtocht die je moet afleggen. Het is een zware tocht die je niet zo gemakkelijk kan doen. En dat is dus wat ik op dit moment heel goed merk.

Lots of love,
Floor Flawless

bron afbeelding 2

Tagged

4 thoughts on “Mijn leven met cvs | Hoe gaat het met de revalidatie therapie?

  1. Vervelend om te horen dat het nu een stuk slechter gaat! Ik heb zelf besloten om geen revalidatie traject aan te gaan, vooral omdat ik er zelf niks in zie, maar mijn artsen verwachten dat het mij ook niet gaat helpen. Het lijkt mij ieder geval heel zwaar om precies op tijd te gaan slapen en op te staan. Ieder geval zoals je zegt: doe het voor je zelf, niet voor je therapeut. Ik wens je heel veel sterkte!

  2. Griep op zichzelf is al een nare en vermoeiende ziekte. Daar ben je twee weken goed ziek van, en moe, en pijn, en daarna kan het nog wel even duren voor je je weer helemaal fit voelt.
    Dus misschien ligt je dip nu ook aan het herstellen van die griep, en gaat het over een weekje of twee weer net zo goed als voor de griep. Positief! Heb je voor jezelf het idee dat er zaken zijn waardoor je makkelijker wakker blijft of waar je energie van krijgt? Of juist waar je ‘s avonds lekker ontspannen van wordt? Kijk, ik heb makkelijk praten: ik kan opstaan in de minuut dat ik wakker word, en ik val vaak ook al in slaap voor mijn hoofd mijn kussen raakt. Maar ik sta zeker makkelijker op, en voel me energieker als ik iets ga doen wat ik echt heel leuk vind! Ik hoop dat je zoiets vind, of tegen een andere oplossing aanloopt die je helpt.

    1. Ik denk niet dat die dip aan de griep ligt… Mijn therapeut had al wel gewaarschuwd dat de klap nog moest komen voor mijn lichaam door zo erg met de slaap/waak bezig te gaan en dat de eerste tijd mijn klachten zelfs erger kunnen zijn dan normaal, dat is wat ik op dit moment ervaar helaas. Ik was namelijk gewend om net zo lang te slapen tot ik me enigszins een beetje okee voelde om dan vervolgens toch al snel weer in te storten. Nu daarentegen moet ik juist zorgen voor een vast ritme zodat ik mijn energie kan leren verdelen. Want, laten we realistisch zijn; omdat cvs een chronische ziekte is gaat het natuurlijk niet weg, je kunt er alleen mee leren omgaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.