Persoonlijk

Mijn leven met cvs – Helpende gedachten en aandacht verleggen

Bijna twee maanden geleden schreef ik over de eerste stap van de revalidatie therapie. Omdat er in de tussentijd weer meer is gebeurd, vond ik het tijd om te vertellen over de volgende stap.

Floor Flawless

Hanteren van helpende gedachten als reactie op extreme moeheid/pijn
Als je je extreem moe voelt of last hebt van extreme pijn, ga je vaak negatief denken. Helpen die negatieve gedachten? Nee! Ik moest een lijstje maken van de negatieve gedachten die ik had op de momenten dat ik erg last had van extreme moeheid/pijn en er dan een helpende gedachte tegenover zetten.

Voorbeeld: 
Negatief: Ik ben saai als ik me niet goed voel.
Helpende gedachte: Dit zeg je zelf, maar heb je nooit iemand horen zeggen!

Ik heb er een paar op het lijstje staan. Ik wil ze eigenlijk nog gaan aanvullen en er dan een mooi lijstje van maken met helpende gedachten. Dat lijstje wil ik dan op een plek hangen waar ik hem altijd kan zien als een soort van geheugensteuntje.

Aandacht verleggen van moeheid naar andere zaken
Ik moest op zoek gaan naar iets wat ik kan doen op het moment dat ik me extreem moe begin te voelen en geneigd ben om een dutje te doen. Eigenlijk een momentje voor mezelf creëren dus. Wat ik dan vaak ga doen is een boek lezen, muziek luisteren, of video’s kijken op YouTube en blogs lezen.

Terugkomend op de eerste stap
Nog even kort over de eerste stap; een vast slaap waak ritme. Het overdag slapen dat doe ik eigenlijk al niet meer, tenzij ik me echt ziek voel (lees: grieperig). Het slaap waak ritme is door de feestdagen een béétje overhoop. Elke ochtend als ik de wekker uit zet, val ik weer in slaap en word dan pas om 7 uur of half 8 wakker. Oeps! Het om 22:00 uur in bed liggen begin ik nu ook wat lastiger te vinden. Soms zijn er leuke dingen op tv die om half 10 beginnen, niet leuk om het dan te moeten missen.

Ik merk in principe nog niet zoveel verbetering in mijn situatie, maar hey ik ben nu net 2 maanden bezig. Gelukkig heb ik mensen om me heen die me steunen als het wat minder gaat. Ik kan me behoorlijk chagrijnig en gefrustreerd voelen als het allemaal even niet wil. Op die momenten die momenten wil ik het liefst de hele therapie opzij zetten. Maar ik weet dat het beter voor me is om vol te houden en ik probeer daarom ook zoveel mogelijk vrolijk te zijn en te kijken naar de dingen die wel lukken!

Lots of love,
Floor Flawless

Tagged

5 thoughts on “Mijn leven met cvs – Helpende gedachten en aandacht verleggen

  1. Succes met je revalidatie! Ik ga deze week een nieuwe onderzoek doen voor mogelijke ME, heb dus een beetje te maken met dezelfde klachten als jou 🙁

    Sterkte!

  2. Hey meid, je weet dat als er wat is dat je me altijd kunt aanspreken op Facebook.

    Maar hey, ik vind het supergoed wat je doet en dat het wat beter met je gaat. Ga zo door meid!

    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.