Persoonlijk

Mijn leven met cvs – Ben ik hersteld?

ben ik hersteld-_-2

Een tijdje terug liet ik al een beetje doorschemeren dat het einde van de therapie eraan zat te komen. Gisteren was het zo ver: Mijn allerlaatste afspraak bij het Nijmeegs Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid. Daarbij is de hamvraag: Ben ik hersteld? Heeft de therapie geholpen?

In november 2015 begon ik met de therapie. Ondanks dat mijn vader een paar maanden daarvoor was overleden, besloot ik er gewoon voor te gaan. Mijn belangrijkste zorg was namelijk om in het examenjaar weer volop aanwezig te kunnen zijn op school. (aankomend schooljaar dus). Ik kan je zeggen, vooral het begin van de therapie vond ik erg lastig. Toen ik eenmaal bezig was met een slaap-waak ritme opbouwen was ik echt niet te genieten. Ik werd overal boos en verdrietig om en wilde op een gegeven moment gewoon niet meer doorzetten. Na er veel over gepraat te hebben met mijn moeder, ging ik toch maar door.

Om even een beeld te schetsen: Voor de therapie sliep ik ontzettend veel, ook overdag. Ik was heel veel ziek en deed naast school bijna niks meer. Alles kostte me energie, ik had nergens zin in en ook geen vertrouwen in dat ik dingen kon. Vorige week moest ik dezelfde lijsten invullen die ik voorafgaand van de therapie ook ingevuld heb. Bij het invullen merkte ik al een beetje dat er dingen veranderd waren. Toch kwam de uitslag die ik gisteren kreeg toch nog een beetje als een verrassing: Ik ben in principe weer normaal moe! Ik ben geen cvs patiënt meer! Ik ben nu het tegenovergestelde van wat ik voor de therapie was: Ik heb weer zin om dingen te doen en heb er ook vertrouwen in dat ik het kan. Ik ga vol goede moed beginnen aan het nieuwe schooljaar en ik laat de vermoeidheid niet meer de baas over mij spelen!

Het antwoord op de vraag of ik hersteld ben is: JA! Al ben ik wel van mening dat de cvs wel op de achtergrond zal blijven, net zoals dat ook het geval is met anorexia. In ieder geval kan ik nu veel beter met mijn lichaam overweg. Ik ben af en toe nog steeds wel snel moe, maar dat weerhoudt mij niet meer van om dingen te doen. Ik doe alleen soms wat rustiger aan en zorg voor evenwicht in mijn planning, want dat is gewoon beter voor mijn lichaam. Zo heb ik namelijk ook geaccepteerd dat parttime werken voor mij beter is, omdat ik dan meer controle heb over mijn eigen lichaam.

Ik ben echt blij dat ik bezig ben gegaan samen met een therapeut van het Nijmeegs Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid en ik raad daarom andere cvs patiënten ook aan dit traject te gaan doen. Het lucht behoorlijk op en je kijkt weer naar wat je wel kan in plaats van wat je niet kan!

Lots of love,
Floor Flawless

Tagged

5 thoughts on “Mijn leven met cvs – Ben ik hersteld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.