Boeken, Persoonlijk

Ik lees regelmatig kinderboeken en schaam me er niet voor

Lezen is me van kinds af aan met de paplepel ingegoten. Toen ik eenmaal zelf kon lezen, kon ik vaak niet wachten om weer naar de bibliotheek te gaan om mijn stapel boeken om te ruilen voor een nieuwe stapel. Bijna elke week was ik wel te vinden in de bibliotheek. Toen al een echte boekenverslinder en dat ben ik nog steeds.

De boeken die ik lees komen in alle soorten en maten. Ik probeer regelmatig ook naar iets te grijpen, wat ik normaal niet zo snel opgepakt zou hebben. Wie weet is het een pareltje! Ook lees ik regelmatig kinderboeken en schaam me er niet voor. Vorige week was ik weer in de bibliotheek en stond ik bij de kinderboeken te neuzen. Niet die prentenboeken, maar de leesboeken. Uiteindelijk ging ik met een stapeltje even rustig zitten aan een tafel. Toen ik weer wat terug wilde zetten, zag ik de blik van de bibliothecaresse me volgen. Ze stond bij de kast die ik moest hebben en even dacht ze dat ik haar wat wilde vragen en keek me vragend aan of ze mij kon helpen. Maar nee, ik antwoordde heel nonchalant; ”Ik zet alleen even dit boek terug.”

Ik had het gevoel dat ze nogal verbaasd was. Verbaasde reacties kreeg ik wel meer toen ik dit eenmaal gedeeld had op sociale media. Ook mijn moeder keek er van op. Zij vindt jeugdboeken nog steeds tof om te lezen, maar kinderboeken, nee dat doet ze dan weer niet. Ik wel. Waarom niet eigenlijk? Er zit geen maximum leeftijd verbonden aan het lezen van een bepaald soort boek, alleen een aanbevolen minimum leeftijd. Wel grappig, want daar trok ik me vroeger vrij weinig van aan. Als ik een boek mee wilde hebben, nam ik hem mee. Nooit problemen mee gehad eigenlijk, terwijl je tegenwoordig niet een boek mee krijgt als hij voor boven jouw leeftijd zit. Vroeger gingen ze dat echt niet controleren of jij wel de juiste leeftijd had voor de boeken die je meenam. Het werd gewoon gescand en klaar. Het kan ook zijn dat ik nooit boven mijn leeftijd heb gelezen hoor! Haha. Maar ik weet dat mijn neefje boeken van boven zijn leeftijd echt niet mee krijgt op zijn pas.

Kinderboeken beschouw ik als fijne tussendoortjes. Ze zijn niet ingewikkeld en daardoor kun je lekker makkelijk je verstand even op 0 zetten. Daarbij is in kinderboeken alles, maar dan ook echt alles mogelijk. Heerlijk die fantasie! Ook is het soms mooi om te zien, hoe moeilijke onderwerpen soms prachtig en duidelijk uitgewerkt worden in kindertaal. Zo las ik een boekje over een kind wiens vader was overleden en die beschreef wat er in de dagen daarna allemaal gebeurde. Het raakte mij zo erg dat ik bijna stond te huilen in de bibliotheek. (Ja echt waar!) Natuurlijk spreekt niet alles mij aan, maar hé dat is met, Young Adult en ”volwassen” boeken precies zo! Het ene boek ligt je gewoon beter dan de ander. En omdat ik wel zeker weet dat ik niet de enige ben die van kinderboeken houdt en er regelmatig ouders zijn die tips zoeken voor hun kids, vind ik het heerlijk om kinderboeken te recenseren.

Over recenseren gesproken, ik heb dat al een behoorlijke tijd niet meer gedaan op mijn blog, maar dat wil ik weer terug gaan brengen. Ik heb gemerkt dat sommige mensen dat missen en ik mis dat zelf stiekem ook wel. Mocht je liever een korte mening van mij weten, dan kun je mij natuurlijk volgen op Goodreads.

Lees jij nog wel eens kinderboeken? (en met kinderboeken bedoel ik dus in de leeftijdscategorie van 6 – 12 jaar)

Lots of love,
Floor Flawless

Tagged

7 thoughts on “Ik lees regelmatig kinderboeken en schaam me er niet voor

  1. Hallo
    Om de vier weken ga ik met mijn zoon Nasr de bibliotheek en breng dan telkens jeugdboeken voor hem en mij mee. Ben nog steeds verzot om jeugdboeken. Lees natuurlijk ook volwassen boeken maar grijp gemakkelijker naar de boeken voor de kinderen

  2. Ja, ik lees ze van tijd tot tijd ook en zit er aan te denken ze ook te recenseren. Waarom zou de liefde voor deze boeken niet gedeeld kunnen worden. Ik ben momenteel ook zo blij met de spaaractie van Total, heb al een paar mooie en leuke boeken gescoord!!

  3. Tuurlijk lees ik kinderboeken! Heerlijk! Kopen doe ik ze alleen tijdens de kinderboekenweek.
    Dan mag het.
    En prentenboeken koop ik gewoon met het excuus dat ze voor mijn werk in de kinderopvang zijn.

  4. Het is volgens mij de eerste keer dat ik iemand hoor die kinderboeken lees, of in ieder geval ; het is de eerste keer dat het me opvalt. Als iemand mij zou zeggen dat hij kinderboeken leest zou ik er niks speciaals over doen. Dit lijkt me helemaal normaal. Veel leesplezier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.